Címlap


Magyarok munkajogi jogfosztottságáról leveleztem az illetékes EU biztossal -"Jogi mankó" folyami hajókon dolgozóknak

E-mail Nyomtatás PDF

Számos megkeresést kaptam a folyami hajókon dolgozó magyar emberekről, akik olyan súlyos munkajogi jogsértésekről számoltak be, amelyek megdöbbentőek és felháborítóak, de attól tartok, hogy ismerősen hangozhatnak más munkaterületeken dolgozó magyar munkavállalók számára is.

Az illetékes európai uniós biztosnak írt levelemben többek között ezt írtam:

„Ebben a jelenleg szabályozatlan közegben több tízezer európai uniós polgár rendkívüli mértékben kiszolgáltatott állapotban dolgozik, és szenved el nap mint nap súlyos munkáltatói jogsértéseket. Jellemző, hogy munkáltató önkényesen gyakorta változtatja a munkaszerződés tartalmát és az irányadó jogot, és mivel nincs érdemi alkupozícióban a munkavállaló, hiszen vagy aláír, vagy felmondanak neki, ezért lényegében ezeket kénytelenek tipikusan elfogadni.

A napi munkaidő típusosan messze meghaladja a törvényes mértéket, és ez különösen azért problematikus, mert a navigációért felelős munkavállalók (hajóvezetők, gépészek, matrózok) felelnek a biztonságos működésért, a közlekedésért az utasok és a hotelszemélyzet biztonságáért, ezért egyáltalán nem mindegy milyen mértékű túlterheltségük, és milyen munkaügyi biztonsági környezetben és megbecsültségben munkát végző munkavállalók dolgoznak ezeken a hajókon.

Joggal várható el az EU területén működő munkáltatóktól, hogy nagyobb pénzügyi és erkölcsi megbecsülésben részesítsék és tisztességes, jóhiszemű eljárás keretében biztosítsák a munkavállalók jogait."

Az EU biztos őszintén válaszolt, egyebek mellett rámutatva: „Aggasztónak találom a levelében leírt helyzetet, annál is inkább, mivel számos olyan aspektust említ, amelyek kifejezetten uniós szintű szabályozás tárgyát képezik."

A levelezés teljes szövege - amely reményeim szerint „jogi mankóként” is szolgálhat az érintett munkavállalóknak - itt és itt olvasható.


 

Miért tűri az EU a mézcsempészetet? Morvai kérdése a magyar méz-jelentés vitáján (videóval)

E-mail Nyomtatás PDF


Hatalmas mennyiségben áramlik az Európai Unióba a hamisított, az egészségre is ártalmas méz, például Kínából. Miért nem védi jobban az Unió az európai méhészek/méztermelők és a fogyasztók érdekeit? - kérdezte Morvai Krisztina az illetékes EU-biztostól Brüsszelben az Erdős Norbert magyar képviselő nevével fémjelzett „méz-jelentés” vitáján. A megoldásra várva egy dolgot tehetünk fogyasztóként: kizárólag magyar kistermelőtől származó mézet vásárolunk, lehetőleg közvetlenül, például piacról beszerezve.

A „méz-jelentés” elfogadott formájában, magyar nyelven pdf és word formátumban itt megtalálható.

 

Levonta -e az EU a megfelelő következtetéseket a Brexitből?-kérdezte Morvai (Videóval)

E-mail Nyomtatás PDF


Levonta-e az Európai Unió a Brexitből azt a következtetést, hogy nem lehet a végletekig kényszeríteni a tagállamokat arra, hogy olyan értékrendeket és olyan intézkedéseket vegyenek át, amely az adott népektől, nemzetektől teljesen idegen? - tette fel a kérdést Morvai Krisztina az Európai Parlamentben 2018 tavaszán

 

Augusztus 20.

E-mail Nyomtatás PDF

 

Jogállamiság ügyben jobb, ha magába néz „Brüsszel”! - mutatott rá Morvai Krisztina (videóval)

E-mail Nyomtatás PDF


„Például, hogyha Soros György, vagy más lobbisták zárt ajtó mögött tárgyalnak az Unió vezetésével, az a jogállamiság szabályainak a súlyos megsértése. Szintén az, amit a múltkor tárgyaltunk: ha Barroso úr, aki főbiztos volt, most már a Goldman Sachsnél dolgozik, és visszajár ide lobbizni, az szintén a jog uralmának megsértése"... "az Európai Unió arra vetemedik, hogy a 7. cikkely szerinti eljárást kezdeményezzen hazám, Magyarország és Lengyelország ellen, a jogállamiság megsértése miatt. Nem gondolják, hogy Önöknek azonnal, ezután az ülés után rögtön le kellene állítaniuk a 7. cikkely szerinti eljárást, és inkább saját maguk ellen kellene ilyet kezdeményezniük?" - két felszólalásában tartott tükröt az EU elé Morvai Krisztina „jogállamiság-deficit ügyben 2018 tavaszán.

 

Magyarországon vagy Nyugaton van nagyobb gond a sajtószabadsággal? - kérdezte Morvai (videóval)

E-mail Nyomtatás PDF


„Folyamatosan bennünket, Magyarországot, Lengyelországot gyaláznak és vádolnak azzal, hogy nálunk nincs szólásszabadság, nincs véleménynyilvánítási szabadság, nincs sajtószabadság. Eközben Nyugat-Európában – és biztos vagyok benne, hogy a nyugatiak is ezzel többségükben egyetértenek, hogy így van – tapasztaljuk azt, hogy egyre inkább főleg a gyűlöletbeszéd jelszavával és arra hivatkozással vesznek vissza a sajtószabadságból, médiaszabadságból, szólásszabadságból." - fejtette ki felszólalásában Morvai Krisztina 2018 májusában

 

Merjenek a nyugati emberek is megszólalni migráció ügyben!- javasolta Morvai (Videóval)

E-mail Nyomtatás PDF


„Megértem, mert éltem a kommunizmusban. Tudom, hogy működik ez: elnyomás van, félelem van, elveszíthetik a munkájukat, ott vannak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabályok és így tovább. De mégis, ha meg szeretnénk védeni Európát, országainkat, közösségeinket - Magyarország, a visegrádi országok, Európa polgárai, együtt -, akkor kérem, hogy hallassák hangjukat, amikor csak tudják, és támogassák Magyarországot!"- szólította fel Nyugat-Európa polgárait a migrációval kapcsolatos bátrabb kiállásra Morvai Krisztina az EP-ben, 2018 áprilisában.

Kérjük, ossza meg a felszólalás angol nyelvű verzióját minél több külföldi ismerősével!

 

Ki ellenőrzi a munkaügyi szabályok betartását? (Munkaerőkölcsönzés, próbaidő, felmondás, munkakörülmények) - videóval

E-mail Nyomtatás PDF


A munkajogi normák (különösen az irányadó EU normák) betartása ellenőrzésének szükségességéről szólalt fel Morvai Krisztina az Európai Parlamentben, kiemelve a munkaerő-kölcsönzéssel, a próbaidővel, a felmondáshoz való joggal és a megfelelő munkakörülmények biztosításával kapcsolatos visszaéléseket, jogsértéseket.

 

Jó lenne, ha nem próbálnák állandóan sarokba szorítani Magyarországot! (Morvai a csalás elleni küzdelem kapcsán) - videóval

E-mail Nyomtatás PDF


„De jó lenne, hogy ha nem kellene állandóan védekeznünk, hanem valóban elkezdhetnénk foglalkozni a saját ügyeinkkel, és korrigálni azokat a hibákat, amik kétségtelenül vannak az én hazámban, például az európai uniós eszközök felhasználásával. Itt lenne az ideje, hogy ennek a háborúskodásnak vége legyen, és végre tudjunk valóban ilyen dolgokkal foglalkozni.” - mutatott rá Morvai Krisztina az Európai Parlamentben, az EU pénzügyi eszközeinek sérelmére elkövetett csalásokról szóló jelentés vitájában (2018 májusában)

 

Az EU-n belüli durva jövedelemkülönbségek hatása a magyar nőkre („forró vita" Brüsszelben) – videóval

E-mail Nyomtatás PDFMegdöbbentő módon még egy komoly pozícióban lévő, iskolázott osztrák „szakértő" a brüsszeli EU szakbizottsági ülésen is „migránsoknak" nevezte az Ausztriában és más nyugati országokban dolgozó magyarokat. Amikor a forró hangulatú vitában ez világossá vált, Morvai Krisztina így reagált: „Nem a migráns nőkről beszélek, hanem olyan nőkről, akik az Európai Unió polgárai, akik az osztrák nőkkel egyenjogú polgárok, de harmadannyit keresnek ugyanabban a pozícióban, ugyanannak a cégnek az alkalmazottjaiként. Gyakran ezek a cégek osztrák cégek. Olyan csodálatos lenne, ha közel 15 évvel a 2004-es csatlakozásunk után megértenék már végre, hogy nem másodosztályú európai uniós tagállam vagyunk, és az Ausztriába dolgozni átjáró nők sem migránsok, mivel nem a harmadik világból érkeznek. Mi is az Európai Unió tagállama vagyunk, és ugyanazok a jogok illetnek meg bennünket, mint például osztrák barátainkat. Csodálatos lenne, ha a nők, akik annyi szolidaritást éreznek nőtársaik iránt, ebben a kontextusban is éreznék azt. Köszönöm szépen.” Morvai felszólalásában szó volt a magyar női munkavállalók helyzetéről s a kivándorlás (idősebb nőkre, anyákra) nőkre gyakorolt hatásairól is.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
6. oldal / 105

Köszöntöm megújult honlapomon!


 


Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés