A MezÅ‘gazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság legutóbbi ülésén "A fehérjenövények terén tapasztalt hiány az EU-ban" cÃmű jelentéstervezet vitáján szólaltam fel. Kiemeltem, hogy a probléma a fehérjenövények hiányának kérdésén messze túlmutat. Valójában két értékrend feszül egymásnak: az élelmiszer- önrendelkezés elve és a WTO által irányÃtott szabadkereskedelmi gyakorlat. Ez utóbbinak egyenes következménye a jelenleg fennálló drámai helyzet a fehérje- és takarmánynövények terén, mely a küldÅ‘ és a fogadó ország gazdáit is tönkreteszi. Az egyedüli kiút egy olyan emberi léptékű, fenntartható gazdálkodás, melyben megvalósul az állattenyésztés és növénytermesztés ökológiai egyensúlya, ezzel szolgálva a hosszú távú fenntarthatóságot gazdasági, környezeti és szociális szempontból egyaránt.