A hazai élelmiszerért, az élelmiszer-önrendelkezés jogáért és a fenntarthatóságért

Nyomtatás
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Megtekintés LightBoxban

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság legutóbbi ülésén "A fehérjenövények terén tapasztalt hiány az EU-ban" című jelentéstervezet vitáján szólaltam fel. Kiemeltem, hogy a probléma a fehérjenövények hiányának kérdésén messze túlmutat. Valójában két értékrend feszül egymásnak: az élelmiszer- önrendelkezés elve és a WTO által irányított szabadkereskedelmi gyakorlat. Ez utóbbinak egyenes következménye a jelenleg fennálló drámai helyzet a fehérje- és takarmánynövények terén, mely a küldő és a fogadó ország gazdáit is tönkreteszi. Az egyedüli kiút egy olyan emberi léptékű, fenntartható gazdálkodás, melyben megvalósul az állattenyésztés és növénytermesztés ökológiai egyensúlya, ezzel szolgálva a hosszú távú fenntarthatóságot gazdasági, környezeti és szociális szempontból egyaránt.