Az EU és Marokkó közötti kereskedelmi megállapodás számos kérdést vet fel-, avagy mért ennénk mi marokkói paradicsomot?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

De Castro bevezetőjében elmondta, hogy az Európai Bizottság 2009-ben zárta le a marokkói hatóságokkal a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amit a Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A megállapodás még szélesebb körűen kívánja liberalizálni a mezőgazdasági termékek kereskedelmét.

Fontana, a téma felelőse ismertette a megállapodás körülményeit és aggályait. Az AGRI Szakbizottság tagjaival folytatott eszmecserében különösen a déli tagállamok képviselői adtak hangot azon véleményüknek, hogy a Marokkóval kötendő megállapodás - a kereskedelem nagyfokú liberalizációja miatt- jelentős versenyhátrányt okozna az unió termelőinek, főként a zöldség- és gyümölcs ágazatban. Az aggodalmak alapja, hogy a marokkói import jelentős konkurenciát jelentene az európai termékek számára, különösen az egyedi termékek esetében.

Kapcsolódó anyag:

Bővebben...
 

A turizmus jelentősége a vidéki területeken

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a vidéki turizmus Európában hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatás növeléséhez, ezért nagyon fontos terület. A Közös Agárpolitika második pillérében, 2013 után is hatékony intézkedésekkel kell támogatni a vidéki turizmust.

Niculescu, a vélemény előadója szintén kiemelte a vidéki idegenforgalom jelentőségét.  Az agrárturizmus fejlődése az agrárgazdaság fejlődését szolgálja, javítja a falvak életminőségét, hozzájárul a tevékenységek sokszínűségéhez, az infrastruktúra fejlődéséhez és a gazdaság élénkítéséhez. A véleménytervezet összeállítása során a vidéki hagyományok megőrzése is hangsúlyt kapott. Mindezen tevékenységeket, amelyekkel erősíteni kívánjuk az agrárturizmust, a Közös Agrárpolitika keretében kiemelten kell támogatni.

Kapcsolódó anyagok:

Bővebben...
 

A Bizottság javaslata a tagállamoknak biztosított rugalmasság tekintetében a GMO- termesztés korlátozására

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Az AGRI Szakbizottság megfogalmazta véleményét az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban.

Lyon, a téma előadója ismertette a helyzetet, álláspontját és módosító javaslatainak hátterét. Az AGRI Szakbizottság képviselői között nincs egységes álláspont a génmódosított szervezetek tekintetében, vannak pro és kontra érveket képviselő politikusok is. Lyon elmondta, hogy a vita során a képviselők nem fognak megállapodásra jutni, de fontos kontextusba helyezni a témát. Lyon szerint a javaslat, amely potenciálisan szolgálhatja azt a célt, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamok számára, támogatandó abban az esetben, ha a módosító javaslatokat elfogadják. Jelenleg patthelyzet alakult ki a GMO termesztés korlátozása vagy tiltása, engedélyezése terén. Sok tagállamban a köztermesztésbe vonást jelenleg a védzáradék alapján tudják megakadályozni, ami nem megfelelő. Lyon módosítóiban az egyik alapvető változtatás az, hogy a tiltás vagy korlátozás csak terményspecifikus lehet, mivel minden egyes GMO növény, minden egyes régió és ágazat esetében mások a kockázatok és veszélyek. Általános tiltás bevezetése helyett, ami aránytalan lenne és korlátozná a választás szabadságát is, ágazat specifikus megközelítést kellene alkalmazni. Fontos a gazdák és a fogyasztók választási jogának tiszteletben tartása is: a gazdák szabadon dönthessék el, hogy termesztenek- e génmódosított növényt, a fogyasztók pedig hogy vásárolnak-e génmódosított élelmiszereket. Ezért Lyon egy olyan technikai határérték megállapítására kéri fel az Európai Bizottságot, amely megfelelő védelmet nyújt a nem GM gazdák számára, és amely a GM szennyezettségi szintet maximálná. Vannak, akik teljes intoleranciát javasolnak, de Lyon szerint - a dioxinhoz, arzénhoz hasonlóan- a nullafokú szennyezettség elképzelhetetlen. Fontos hangsúlyozni, hogy azok a tagállamok, amelyek ehhez az eszközhöz folyamodnak, legalább három hónappal a hatálybalépés előtt tájékoztassák a gazdákat a tiltásról, annak érdekében, hogy számunkra ez az intézkedés tervezhető és kiszámítható legyen.

Kapcsolódó anyagok:

Bővebben...
 

Nyilvános meghallgatás - A KAP jövője 2020-ig

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Albert Dess, a téma felelőse bevezetőjében felvázolta a mai meghallgatás témáit és ezekhez kapcsolódóan saját álláspontját a Közös Agrárpolitika reformjának főbb pontjairól. Dess képviselő saját kezdeményezésű jelentésének kidolgozása folyamatban van, a végleges dokumentum a mai vitára meghívott szervezetek álláspontját is tükrözi majd.
Dess elmondta, hogy az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok többsége egy erőteljes, továbbra is két pillérre épülő Közös Agrárpolitika mellett kötelezte el magát.  Célzott, határozott KAP -ra törekszünk, amelynek elsődleges célkitűzése a biztonságos, egészséges, jó minőségű élelmiszertermelés fenntartása. Ehhez a mezőgazdaságban aktív, fenntartható erőforrásgazdálkodásnak kell megvalósulnia, összhangban a biodiverzitás megőrzésével, a fenntarthatósággal és olyan közös célokkal, mint az Európa 2020-as stratégia.

Bővebben...
 

Varga Géza szakértői véleménye

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

KIVONAT

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete a 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a tej- és tejtermék-ágazati szerződéses kapcsolatok tekintetében történő módosításáról


A Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetése óta az évtizedek során az EU Tanácsa 21+3 ún. alaprendeletet alkotott az egyes mezőgazdasági termékek közös piaci szervezésének (KPSZ) érdekében. A KAP egyszerűsítésére irányuló folyamat részeként ezeket az alaprendeleteket hivatott egységes és átfogó keretbe foglalni a fenti számú rendelet. A most tárgyalt javaslat - e tanácsi rendelet keretében, annak módosításával - a tejágazat szerződéses kapcsolatainak szabályozására irányul. Figyelembe veszi a 2007. évet követően mélyülő tejválság tapasztalatait a piac és a termelők biztonságának egyidejű javításának szándékával.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>
2. oldal / 3
xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés