Az Európai Unió és a Norvég Királyság közötti kereskedelmi megállapodás

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Paolo De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a javaslat a mezőgazdasági termékek bilaterális megállapodás keretében való liberalizációját célozza. A megállapodás kiterjed olyan érzékeny termékekre is, mint a hús, a zöldség és gyümölcs, a tejtermékek és a dísznövények.

Ashworth, a téma előadója ismertette a megállapodás főbb pontjait. Az AGRI Szakbizottságot véleményezésre kérte fel a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, mint a téma felelőse.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség közötti megállapodás szerint a Norvég Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodások 2 éves felülvizsgálatára nyílik lehetőség.  Ennek értelmében a felek megállapodtak a vámtarifák fokozatos csökkentésében, így a Norvég Királyság és az Európai Unió mezőgazdasági kereskedelmének 60 százaléka teljes mértékben liberalizálódik. Az ún. érzékeny termékek esetében (hús, zöldség és gyümölcs, tejtermékek és dísznövények) a felek vámkontingensekben vagy vámcsökkentésekben állapodtak meg. A vámbevételek 4,96 millió euró összegű csökkenése várható.  Ashworth a javaslat jóváhagyását javasolja a Szakbizottságnak.

Letölthető dokumentumok:

Bővebben...
 

AGRI Szakbizottsági ülés

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

AGRI Szakbizottsági ülés, 2011. február 7.

A vita összefoglalója

A 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a tej- és tejtermék-ágazati szerződéses kapcsolatok tekintetében történő módosításáról


A téma előadója, James Nicholson elmondta, hogy a fenti javaslatot az ágazat szereplői és a gazdaszervezetek többsége üdvözölte, azonban a fő aspektusok kidolgozása még a közeljövő feladata. Fő cél, hogy az ágazat a lehető legbiztonságosabban felkészüljön a kvótarendszer 2015-től való megszűnése utáni időszakra.

Alapvető kérdés a szerződések tekintetében, hogy a gazdák, tejtermelők egyáltalán kívánnak-e szerződéseket kötni? Mivel néhány gazdaszervezet válasza nemleges, így önkéntes alapon rugalmasan kezelhető ez a kérdés. A szerződések lényegi elemei többek között az ár, a tej mennyisége, a szerződések kizárólagossága, amelyet mind figyelembe kell venni.

Bővebben...
 

A belga elnökség vége - a magyar elnökség kezdete

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Sabine Laruelle, belga mezőgazdasági miniszter számot vetett a decemberben lezáruló fél éves belga elnökség eredményeiről. Elmondta, hogy Belgium különleges időszakban vezette a soros elnökséget, hiszen a Lisszaboni Szerződés életbelépésével az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács együttdöntési eljárás keretében végzi munkáját.

A belga elnökség egyik legfontosabb prioritása a Közös Agrárpolitika reformja volt. Ahogy Laruelle Asszony elmondta, a tagállamok többsége egybehangzóan megerősítette, hogy a Közös Agrárpolitikát erős, ambiciózus és két pillérre alapuló közösségi politikaként kívánja fenntartani.   Az első pillér száz százalékban közösségi finanszírozású és legfontosabb témái a piaci intézkedések, az élelmiszer-biztonság, a klímaváltozás, és a területfejlesztés.

Bővebben...
 

Dioxin-botrány Németországban - A helyzet és a Bizottság által tervezett válaszlépések ismertetése

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

2010 végén huszonöt takarmánygyártó üzemhez került szennyezett, ipari felhasználásra szánt zsír Németországban, majd az ebből készült takarmány mintegy ötezer gazdaságban került felhasználásra.  A dioxinfertőzés a bevizsgált állati termékekben (hús, tej, tojás) is kimutatható volt, jelentősen meghaladva a megengedett határértéket.  A dioxin nem jelent azonnali kockázatot, azonban rendszeres fogyasztása komoly egészségkárosító hatású az emberi szervezetre.

Az Európai Bizottság képviselője ismertette a dioxin botrány részleteit.

Németország múlt év végén, az Unió gyorstájékoztatási rendszerén keresztül tájékoztatta a Bizottságot a fertőzés kirobbanásáról, amelyről a tagállamok is azonnal értesültek.  Unión kívüli országokba fertőzött takarmány vagy fertőzött állati termék nem került.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>
3. oldal / 3

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés