Paolo De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a javaslat a mezőgazdasági termékek bilaterális megállapodás keretében való liberalizációját célozza. A megállapodás kiterjed olyan érzékeny termékekre is, mint a hús, a zöldség és gyümölcs, a tejtermékek és a dísznövények.
Ashworth, a téma előadója ismertette a megállapodás főbb pontjait. Az AGRI Szakbizottságot véleményezésre kérte fel a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, mint a téma felelőse.
Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség közötti megállapodás szerint a Norvég Királyság és az EU közötti kereskedelmi megállapodások 2 éves felülvizsgálatára nyílik lehetőség. Ennek értelmében a felek megállapodtak a vámtarifák fokozatos csökkentésében, így a Norvég Királyság és az Európai Unió mezőgazdasági kereskedelmének 60 százaléka teljes mértékben liberalizálódik. Az ún. érzékeny termékek esetében (hús, zöldség és gyümölcs, tejtermékek és dísznövények) a felek vámkontingensekben vagy vámcsökkentésekben állapodtak meg. A vámbevételek 4,96 millió euró összegű csökkenése várható. Ashworth a javaslat jóváhagyását javasolja a Szakbizottságnak.