Budaházy, Hunnia csoport, politikai foglyok




Jogos, etikus-e tüntetni bírósági döntés ellen? Morvai válasza és vitaindítója Eva Maria Barki ügyvédnőnek „Budaházy-ügyben” (VIDEÓVAL)

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Ügyvéd Kolleganő, Kedves Éva!

Olvastam cikkedet, amelyben helyteleníted a Budaházy György és társai ellen hozott ítélet elleni tüntetést, és amellett érvelsz, hogy az igazságért a tárgyalóteremben és nem az utcán kell harcolni.

Munkásságodat nagyon tisztelem, s úgy gondolom, ezúttal is igen fontos kérdést vetettél fel, amelyről mielőbb alapos vitákat kell folytatnunk nekünk, jogászoknak s a jogállamért aggódó más közösségeknek is. E rövid írásomat vitaindítónak is szánom. Az alapkérdés: Minden esetben feltétlen tisztelet illeti-e meg a bíróságok eljárását és döntését, vagy van olyan helyzet, amikor a törvénysértés és igazságtalanság elviselhetetlenné válik, és ilyenkor „nem szokványos eszközökkel” is küzdenünk kell. A „főszabály” kétségtelenül a következő: nekünk jogászoknak, ügyvédeknek tisztelettel kell lennünk az igazságszolgáltatás, a bíróságok iránt. Ha törvénysértést, illetve súlyos igazságtalanságot észlelünk, a jog eszközeivel, a jogi eljárásrend keretein belül kell fellépnünk ezek ellen. Ha minden szakmai erőfeszítésünk ellenére is olyan döntés születik, ami meggyőződésünk szerint jogsértő és/vagy igazságtalan, azt is udvariasan és méltósággal tudomásul kell vennünk, s meg kell próbálnunk erre biztatni az ügyfeleket is. Töredelmesen bevallom, hogy én erre még a „hétköznapi” ügyek esetén is képtelen és alkalmatlan vagyok. Mélyen együttérzek a jogaikban megsértett emberekkel, együtt szenvedek velük, belebetegszem a jogfosztott emberek szenvedésébe, minden ilyen esetet úgy élek meg, mintha velem vagy saját hozzátartozómmal történne. Éppen ezért nem dolgozom gyakorló ügyvédként, noha tagja vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamarának. Ne legyen orvos az, aki képtelen feldolgozni, hogy olykor minden erőfeszítése ellenére meghal a betege.

Történelmünk bővelkedik az olyan példákban, amikor ügyészek és bírók formálisan „igazságszolgáltatásnak” nevezett keretek között bírósági tárgyalótermekben gyalázatos gaztetteket hajtottak végre. Volt, hogy ügyvéd-elődeink is asszisztáltak ehhez vádbeszédnek beillő „védői fellépésükkel”, vagy egyszerűen passzivitásukkal, azzal, hogy nem tiltakoztak, nem rántották le a leplet a színjátékokról a nagy nyilvánosság előtt. Tudom, azért nem tették, mert nem tehették. De a totális diktatúrák alatt ők az életüket féltették, hiszen maguk is jogfosztottságban éltek. Ma azonban létezik a szólásszabadság, a véleménynyilvánítási szabadság, a gyülekezési jog, s igenis vannak olyan helyzetek, amikor ezekkel élnünk kell, akár bírósági döntéssel szemben is. Akkor, ha az általunk, jogászként megtapasztalt eljárás és/vagy döntés olyan kirívóan jogsértő vagy igazságtalan, hogy az már elviselhetetlen mértékű s magát a jogállamiságot veszélyezteti. Meggyőződésem, hogy ilyenkor nem elegendő a tárgyalóterem falai közötti udvarias, együttműködő szakmai fellépés.

Bővebben...
 

Morvai Krisztina nyílt levele Budaházy Györgyhöz („Koncepciós eljárás? Budaházyék ellen? Miért?") - VIDEÓVAL

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Gyuri!

Az index.hu portál néhány órával a megdöbbentő ítélet után rövid videofelvételt tett közzé, amelyen újságírójukat - a tárgyalásról távozva - megkérdezted: "Zsidó vagy?" Az anyagnak azt a címet adták: „Kis zsidózás után hazasétált a törvényszékről Budaházy György". Mint helyreigazító közleményedből kiderült, az érintett riporter a tárgyalóteremben minden lehetőséget kihasználva, „informatíve" eléd tárta és tartotta a karján lévő héber nyelvű tetoválást. Ezt követte a Te kérdésed.

Az ország jelentős részét megdöbbentette a veletek szembeni sokkoló ítélet. A józan gondolkodásra képes, értelmes és némi jogérzékkel rendelkező emberek többsége - az ezer sebből vérző bírói indokolás ismeretében - szembesült annak reális lehetőségével, hogy koncepciós eljárás zajlott (zajlik) ellenetek és az igazán értelmesek azt is átlátják, hogy ha ez így van, akkor ez velük vagy hozzátartozójukkal is bármikor előfordulhat, amennyiben az erősen koncentrált hatalom politikai, vagy gazdasági érdekeit valamilyen formában keresztezik. Elemi érdekek fűződnek tehát ahhoz, hogy Téged, vádlott társaidat s támogatóitokat hiteltelenítsék, lejárassák, a veletek kapcsolatban a legkülönbözőbb körökben megjelenő együttérzést megsemmisítsék. Fel kell készülni tehát arra, hogy mind veled, mind a többi érintettel és támogatóval szemben mostantól rendszeresek lesznek az „Index ügyhöz" hasonló durva és aljas provokációk, manipulatív csapdák. Ennek tudatában mindannyiunknak bölcsnek, előre látónak és minden helyzetben higgadtnak kell lennünk. Az „ellenoldal" stratégiai célja annak bizonyítása, hogy a nemzeti érzelmű, valódi rendszerváltást akaró személyek és erők „veszedelmesek". Ezért kell belőled, belőletek terroristákat faragni, az embereket veletek rémisztgetni. S most, hogy porszem esett a gépezetbe, mert az ítéletet követően egyre többeknek kinyílik a szeme s elkezdenek gondolkodni, a cél az, hogy erkölcsileg, emberileg megsemmisítsenek Téged, benneteket s bennünket (támogatóitokat), illetve az ítélet abszurditását egyéb okból kifogásolókat a nyilvánosság előtt. Látod, hogy mit művel az „ellenoldali" sajtó Schiffer Andrással pusztán azért, mert feltette a minden józan gondolkodású ember számára logikus kérdést: „Ha Budaházynak 13 év, mennyi jár a szemkilövetőknek?".

A másodfokú ítéletig hátralévő időben komoly feladatok várnak ránk, személyesen rám is. Alapos munkával pótolni kell a „rendszerváltás" óta elmaradt feladatot: szakszerűen és érthetően fel kell tárni mi a különbség a jogállamiság és az önkény, a hatalommegosztás (hatalmi ágak elválasztása) és az ellenőrizetlen hatalomkoncentráció, a demokrácia és a diktatúra között. Hasonlóképpen s ezekkel szoros összefüggésben: mi a különbség az alkotmányos feladatát betöltő, a hatalmat ellenőrző, független bíráskodás és a végrehajtó hatalommal "összeérő", hivatalnoki szemléletű bíráskodás között. Az ellenetek folyó büntetőeljárás e vonatkozásban „állatorvosi ló", amin mindez illusztrálható, bemutatható. Jogászként és az „európai értékeket" zászlajára tűző Európai Unió „kötelékében", választott képviselőként tevékenykedő magyar emberként, én az elkövetkező időkben ezt szeretném tenni, azaz ügyeteken keresztül szeretném ezeket az összefüggéseket bemutatni és érthetővé tenni. Ehhez a gondolataim és az erőm gyűjtésére, rövid elvonulásra van most szükségem. Ennélfogva sajnos nem tudok részt venni az eljárás és az ítélet ellen tiltakozó első tüntetésen, ami tudomásom szerint ezen a hétvégén lesz. Bízom benne, hogy az emberek megfélemlítettsége ellenére sokan elmennek majd, megértéseteket kérem, amiért én nem leszek közöttük.

Mostantól folyamatosan teszek közzé sajtóközleményeket a „Budaházy ügy/ Hunnia ügy" egyes aspektusairól, azzal a céllal, hogy a fontos alkotmányos, emberi jogi, büntetőjogi összefüggések megértését segítsem. Elsőként „újratöltve" adom közre azt a rövid dokumentumfilmet, amit pár éve készítettünk a Te közéleti, politikai tevékenységedről, egyebek mellett a szavazatok újraszámlálását követelő hídblokádodról, a Szabadság téri szovjet emlékmű „megrongálásáról", az EU csatlakozás elleni valamint a földrablások elleni tiltakozásodról. A videót kísérő sajtóközlemény címe: „Koncepciós eljárás? Budaházyék ellen? Miért?" Bízom benne, hogy a filmet megtekintve sokan megtalálják s megértik a választ. Folytatás következik!

Isten áldjon, szeretettel gondolok Rád, Rátok,

Morvai Krisztina


Bővebben...
 

MA BUDAHÁZY-HOLNAP AZ EGÉSZ ORSZÁG! (VIDEÓVAL)

E-mail Nyomtatás PDF

A számos koncepciós elemet tartalmazó Budaházy György és társai ügyben összesen 125 év fegyházat osztott ki ma a bíróság, amely maga is hosszasan sorolta ítéletében az eljárás során elkövetett durva törvénysértéseket - csupán a következtetést nem vonta le, nem rekesztette ki a törvénysértően beszerzett bizonyítékokat, s nem mentette fel bizonyítottság hiányában a vádlottakat. Véleményemet (részben) elmondtam a Hír tv Magyarország élőben című műsorában, a felvétel itt tekinthető meg.

 

Morvai ismét felszólalt Budaházy ügyében

E-mail Nyomtatás PDF


 

Szánalmas, hogy az ügyészség folyamatosan Budaházyt üldözi, Gyurcsányt pedig futni hagyja

E-mail Nyomtatás PDF

Nagy örömmel üdvözlöm Budaházy György és ügyvédei kitartó harcainak újabb sikerét, a Kúria felmentő ítéletét a hazafi ellen "alkotmányos rend erőszakos megdöntése" miatt folyamatban volt büntetőügyben. Jogtörténeti jelentőségűnek tartom azt a tényt, hogy Budaházy blog bejegyzései, amelyekben a szemkilövető Gyurcsány kormánnyal szembeni határozott és bátor ellenállásra bíztatott nem minősülnek bűncselekménynek - szemben a jogerős ítélet jogsértő megállapításával. Szégyenletesnek tartom ugyanakkor, hogy az ügyészség két évvel a kormányváltás után is körömszakadtáig ragaszkodott a bűnösség megállapításához, mintegy azt üzenve a magyar embereknek, hogy az esetleges jövőbeni hibbant Nérók terrorját meghunyászkodva kell eltűrnünk.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
4. oldal / 11
xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés