Meghívták, majd kitették Morvait a cigány gimnáziumból

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Morvai Krisztina nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban leegyeztetett előadását a pécsi Gandhi Gimnáziumban, sőt már az iskola vezetőivel beszélgetett, amikor megkérték, hogy távozzon – mondta el maga az érintett jobbikos politikus egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban.

Telefonon közölték vele, hogy ki kell rakni Morvait.

Az európai parlamenti képviselőnő a közel negyven fő részvételével zajló fórumon ismertette az esetet. Mint felidézte, nemrég országjárásba kezdett, s olyan települések, közösségek jelentkezését várta, ahol feszültséggel teli a cigányok és a többségi társadalom együttélése. Felhívására több mint negyven település jelentkezett. Morvai kiemelte, célja az volt, hogy a fórumokon a cigányság képviselői is részt vegyenek, ám – emelte ki – a "roma" kisebbségi önkormányzatok erről hallani sem akartak.

A politikus – elevenítette fel – épp emiatt fogadta örömmel a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a "roma diákok" – az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos – álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor.

Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár „fontos telefonhoz” hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.

- Van egy befolyásos pióca réteg (cigányok és nem cigányok), akik a cigányság nyomorúságából élnek. Ezek szemét szúrja a kisebbség olyan valódi problémáinak felvetése, mint a segélyfüggőség, a lumpen élet fenntartása és a családonkénti hét-nyolc gyerek – fogalmazott hallgatósága előtt Morvai Krisztina. Hozzátette: a tisztességes cigányságnak és a magyarságnak közös problémái vannak.

Országjárása során szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte a bűnözést: vidéken a sorozatos lopások miatt sok helyen már a gazdálkodás kerül veszélybe, a garázdaság és a fenyegetések miatt az emberek úgy érzik, jobb, ha ki se mennek az utcára. E jelenségekkel szemben pedig a hatóság nem lép fel megfelelően, hozzátéve: „hiába erősítik meg a rendőrséget, ha az alapvetően jogkövető embereket zaklatják”.

Az európai parlamenti képviselő a fórum résztvevőit kérte, hogy saját tapasztalataikról beszéljenek: előkerültek a Hősök terei állapotok, a lopások, a keleti városrészben lakó fiatalokat és időseket egyaránt érő szóbeli inzultus, lökdösődés, hangos zene és fenyegetőzés.

Morvai Krisztina kérdésre, hogy mi vezethetett a mostani állapotokhoz, a fórumon résztvevők abban egyetértettek, hogy a rendszerváltás, a bányák, üzemek bezárása döntő fontosságú volt. Többen a cigányokkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációról beszéltek.

A jobbikos politikus megjegyezte: az országjárás tapasztalatairól könyvet ír, majd a problémák lehetséges megoldásaként említette az érpataki modellt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen – mint mondta – a megfelelő elszántsággal kezelik még a hatszáz forintos cseresznyelopásokat is, a tetteseket kézre kerítik, így a bűnözők látják, hogy nem úszhatják meg felelősségre vonás nélkül - számol be a Pécsma.hu.

Sírva rohant ki az igazgatónő

Az ATV így tudósít az esetről:

Elmaradt Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.

Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A lap szerint Morvai az Európai Parlament működését mutatta volna be az intézmény diákjainak. A Roma Sajtóközpont által megkérdezett diákok azonban „rendhagyó történelemórára” voltak hivatalosak. A látogató személyén elmondásuk szerint meglepődtek, hiszen a Jobbikot elsősorban cigányellenes retorikájáról ismerik. Ezzel kapcsolatban szerettek volna kérdéseket is feltenni, de az iskola könyvtárába meghirdetett esemény elmaradt.

A tanulók úgy tudják, hogy az igazgatónő egy telefonhívás után sírva rohant ki az irodájából, és intézkedett az előadás leállításáról. A diákok elmondták, hogy tudomásuk szerint a rendezvény egy uniós pályázati projekt része, melynek eredményeként az iskola tanulói brüsszeli utazáson is részt vehetnének. Az iskola igazgatója egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet.

Frissítés: "A szülők kérték Morvai távozását"

A Gandhi Gimnázium igazgatója a Pécsma.hu-nak nyilatkozott az esetről. Gidáné Orsós Erzsébet azt állította: "néhány szülő" kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték. Ő pedig mérlegelés után úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az európai parlamenti képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette. (Olvasóinkra bízzuk annak eldöntését, hogy mennyire hihető az, hogy néhány szülő követelőzése miatt kiraknak egy iskolaépületből egy EP-képviselőt, az igazgatónő pedig - aki mégiscsak egy megtermett cigányasszony - emiatt a néhány szülői panasz miatt rohan ki sírva az irodájából - a szerk.)

Mint mondta, az európai parlamenti képviselőt egy az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselőkkel is. Így például Göncz Kinga és Járóka Lívia is jelezte nekik, szívesen eljönne Pécsre, sőt akár Brüsszelben is fogadná a diákokat.

Az igazgatónő szerint ugyanis a program keretében mindössze az unióról szerettek volna a diákoknak ismereteket átadni. Ő egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai Krisztina jelenléte, szerinte ugyanis mindenki felé nyitottnak kell lenniük, hiszen így folytathatnak igazi párbeszédet a többségi társadalommal az őket érintő rendkívül fontos ügyekről. Mint mondta, át kell gondolniuk az uniós projekt jövőjét, s kérdés, hogy történtek után másokat fogadnak-e program keretében.

A korábbi hír: A Gandhi Gimnázium az Európai Parlament (EP) működését mutatja be diákjainak, ehhez hívták meg a magyar EP-képviselőket. Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője volt az első, aki eleget tett a felkérésnek, és ma tíz órakor "rendhagyó történelemórát" tart a 10-11.-es diákoknak.

Az igazgató, Gidáné Orsós Erzsébet a Népszavának azt mondta, hogy bár meglepődtek Morvai látogatási szándékán, nem utasíthatták vissza egy EP-képviselő "ajánlkozását" (mondja ezt a cigány, miután ők hívták meg  - a szerk.), így Morvai Krisztina volt az első jobbikos képviselő, aki Közép-Európa egyetlen cigány nemzetiségi iskolájában "órát tart".

Forrás: kuruc.info

 

facebook
xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés