A gazdák inputköltségeinek csökkentése az élelmiszer-ellátási láncban

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

José Bové, raportőr röviden ismertette jelentéstervezetét, amely a gazdálkodók méltányos jövedelmét szolgáló újabb dokumentum. Korábban az Európai Parlament már sok fontos jelentést fogadott el, például a Dess jelentést (A KAP jövője 2020-ig: az élelmezési, a természetes erőforrásokat érintő, és a területi kihívások kezelése), a gazdálkodók igazságos jövedelméről és az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyabb európai működéséről szóló jelentést (jelentéstevő: José Bové) és az EU-ban tapasztalható fehérjehiányról szóló jelentést (jelentéstevő Martin Häusling). Ezek a jelentések a gazdák méltányos jövedelmét és a gazdaságok fennmaradását szolgálják. Emellett nagyon fontos viszont a bemeneti ellátási lánc vizsgálata is, hiszen az árak volatilitása és növekedése jelentős mértékben csökkenti a gazdák jövedelmét. A gazdaságok száma egyre csökken, az mezőgazdasági ipar viszont koncentrálódik: a vetőmagpiac 75 százalékát például 6 cég ellenőrzi és tartja kézben. A bemeneti ellátási láncban meglévő kritikus területek az energia-, a talajjavítók és növényvédő szerek, az állati takarmányozás, a vetőmagok, a termőföld- és a víz költségei.   A tervezet célja a gazdálkodók önállóságának hangsúlyozása, a környezetbarát agronómiai gyakorlatok ösztönzése, ezáltal a mezőgazdasági termelők jövedelmezőségének növelése. Hangsúlyozta, hogy a kialakítandó közös állásfoglalásnak a Közös Agrárpolitika reformterveinek is egyértelműen meg kell felelnie.

A vita során több képviselő is sokkolónak nevezte a bemeneti költségek 2000 és 2010 közötti emelkedésének mértékét, és többségük üdvözölte a jelentéstervezetet. Reimers, Nicholson és Stoyanov felhívták a figyelmet, hogy lényegében a bürokratikus terhekről adódó költségek is ide sorolandók. Stoyanov hozzátette, Bulgária esetében a mezőgazdasági ipartól való függést az ország Unióhoz való csatlakozása elmélyítette, hiszen a vegyszer-előállító kisebb cégek tönkrementek, így monopolhelyzet alakult ki a piacon. Niculescu kérdése arra vonatkozott, hogy a jelentéstevő a szarvasmarhák elektronikus azonosításával kapcsolatos költségeket, illetve a genetikailag módosított és javított termények többletköltségeit is be kívánja-e építeni jelentésébe.

McGuinness hangsúlyozta, hogy ha a gazdák nem képesek jövedelmezően termelni, ha az egyensúly felborul, a bementi költségek és az értékesítési költségek között, akkor ez élelmiszerellátási problémák kialakulásához vezethet. Capoulas Santos felvetette, hogy a hozzá eljutott információk szerint az új vidékfejlesztési csomagban az öntözési rendszerek nem lesznek jogosultak a támogatásra, amit elfogadhatatlannak tart, mivel számos tagállamban öntözés nélkül a mezőgazdaság nem lehet versenyképes. Lyon elmondta, hogy a termelőkre a beszállítói oldalról és a kiskereskedői oldalról is nyomás nehezedik. Legfontosabb tehát a gazdák helyzetének, alkupozíciójának megerősítése. Dantin-nel együtt hangsúlyozták, hogy a versenyjogi szabályozást alaposan meg kell vizsgálni a bemeneti ellátási lánc, illetve a Közös Agrárpolitika kontextusában is. Herranz García javaslatot tett egy élelmiszerár megfigyelési eszköz felállítására, ami jelentősen növelné az átláthatóságot.

 

Hírlevél a mezőgazdaságról,
vidékről, élelmiszerről
2011. október 5.


Kattintson a letöltéshez!

A PDF fájlok megtekintéséhez az Adobe Reader program legfrissebb veziója az alábbi linkre kattintva letölthető:xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés