A vidékfejlesztési programok megmentése a pénzügyi válságtól

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

A Bizottság beszámolója

A vita során a felszólaló képviselők kérdései arra vonatkoztak, hogy a javaslatnak van-e költségvetési vonzata, igényel-e forrásnövelést, a gyakorlatban milyen következményekkel jár a javaslat alkalmazása, mely tagállamok érintettek, milyen kritériumok alapján állapítják meg e tagállamok körét, illetve hogyan ellenőrzik a források felhasználását.

A Bizottság képviselője (Aldo Longo) összefoglalta a javaslat lényegi elemeit: bizonyos tagállamoknak, akik maguk döntöttek a programba való felvételükről, lehetősége nyílik arra, hogy a vidékfejlesztési programokban (95 százalékig a konvergencia régiók esetében, 85 százalékig a szigetek, távoli régiók és egyéb régiók esetében) növeljék az EU társfinanszírozási rátáit. További költségvetési forrásokra nincs szükség, mivel az alapokból az érintett országok és programok számára a 2007-2013-as programozási időszak tekintetében előirányzott teljes pénzügyi támogatás összege nem változik. A Bizottság másik jelen lévő képviselője (Loretta Dormal-Marino) szintén hangsúlyozta, hogy az EU költségvetése nem növekszik, a nemzeti társfinanszírozási ráták csökkennek.  Így valóban kevesebb vidékfejlesztési program valósul meg, azonban azok a tagállamok, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy a projektek társfinanszírozását biztosítani tudják, folytatni tudják a vidékfejlesztési programok megvalósítását, az "elvesztett projektek" pedig a következő tervezési időszakban indíthatók újra. A tagállamoknak javaslatot kell benyújtaniuk a vidékfejlesztési programok módosítására. Az intézkedéshez hatástanulmány nem készült, a program sürgősségi intézkedésnek tekinthető. Az ellenőrzési mechanizmust a Bizottság nem kívánja fellazítani, épp ellenkezőleg, az ellenőrzés szigorúbb lesz.

Az érintett tagállamok: Görögország, Portugália, Írország, Lettország és Románia. Magyarország 2010. november 4-én önként kilépett a programból.

 

Hírlevél a mezőgazdaságról,
vidékről, élelmiszerről
2011. augusztus 30.


Kattintson a letöltéshez!

A PDF fájlok megtekintéséhez az Adobe Reader program legfrissebb veziója az alábbi linkre kattintva letölthető:xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés