Címlap (Mező)gazdasági szabadságharc Az AGRI Bizottság munkájáról és a Közös Agrárpolitikáról február Válságban a sertéságazat- növekvő takarmányárak, energiaárak, dioxin- botrány- mi jöhet még?


Válságban a sertéságazat- növekvő takarmányárak, energiaárak, dioxin- botrány- mi jöhet még?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

Paolo De Castro elnök bevezetőjében elmondta, hogy a sertéságazat jelenleg komoly válságban van és az ágazat képviselői közösségi szintű fellépést tartanak indokoltnak az ágazat hosszú távú tervezhetősége érdekében.
Az Európai Bizottság meghívott munkatársa beszámol a jelenlegi helyzetről és javaslataikról arra vonatkozóan, hogy hogyan kívánják a piacot kezelni illetve rövid- és középtávon kilábalni a válságból. Február elején a sertéságazatban kialakult nehéz piaci helyzet enyhítésére az Európai Bizottság rendeletben hirdette meg a sertéshús magántárolási támogatását.

Az Európai Bizottság képviselője ismertette az ágazat helyzetét.

Németországban a dioxinhelyzet stabilizálódott, azonban néhány üzemet még nem oldottak fel a zárlat alól. Az érintett termékek bevizsgálása után megállapították, hogy noha a takarmányban a dioxin szint meghaladta a határértéket, a húsban ez egyetlenegy esetben sem volt kimutatható.
A dioxin botrány rendkívül negatívan érintette a sertéságazatot. Németországban néhány vágóhíd azonnal csökkentette az árakat, a sertéshús ára a botrány után növekedésnek indult. A magánraktárak megnyitása a piacra stabilizációs hatással volt és főként azoknak a vágóhidaknak és termelőknek jelent segítséget, akik nem tudták lefedni termelési költségeiket. Az ágazatban szintén komoly kihívást jelent a takarmányköltségek emelkedése, amit az energiaárak növekedése tovább súlyosbít. Az ebből adódó veszteségeket csak azok a sertéstenyésztők és takarmánygyártó cégek tudták kivédeni, amelyek hosszú távú szerződésekben határozták meg az árakat. A válságból ezen kívül azok a tenyésztők tudtak viszonylag könnyen kilábalni, akik nem vásárolják, hanem saját maguk állítják elő a takarmányt. Azoknak a takarmánygyártó cégeknek és sertéstenyésztőknek, akik nem tudtak hosszú távú szerződéseket kötni és ez által fix árakat meghatározni, gazdálkodásuk gyakorlatilag veszteségessé vált.
Az ágazat súlyos válságára való tekintettel az Európai Bizottság az elkövetkezendő hetekben több ülést is szervez, ahol tagállami termelők, vágóhidak és fogyasztói szervezetek illetve tudományos szakértők is képviseltetik magukat. A rövid- és hosszú távú helyzetértékelés után a már meglévő piaci eszközök értékelése és a Közös Agrárpolitika jövőjének tervezése során felmerülő jövedelemstabilizáló eszközök lehetőségei szerepelnek majd a napirenden.
Az eddig önszabályozó módon működő sertés- illetve baromfi ágazat a jövőben egyértelműen beavatkozásra szorul mind a kínálat, mind az árak területén, azonban a rendelkezésre álló eszközök száma korlátozott. A sertésexport alapvetően hatékonyan működik, azonban ha a termelők nem találnak megoldást a költség- ár szorításra, tömegesen fognak felhagyni tevékenységükkel.


kép: europarl.europa.eu
 

xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés