Címlap (Mező)gazdasági szabadságharc Az AGRI Bizottság munkájáról és a Közös Agrárpolitikáról január Dioxin-botrány Németországban - A helyzet és a Bizottság által tervezett válaszlépések ismertetése


Dioxin-botrány Németországban - A helyzet és a Bizottság által tervezett válaszlépések ismertetése

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

2010 végén huszonöt takarmánygyártó üzemhez került szennyezett, ipari felhasználásra szánt zsír Németországban, majd az ebből készült takarmány mintegy ötezer gazdaságban került felhasználásra.  A dioxinfertőzés a bevizsgált állati termékekben (hús, tej, tojás) is kimutatható volt, jelentősen meghaladva a megengedett határértéket.  A dioxin nem jelent azonnali kockázatot, azonban rendszeres fogyasztása komoly egészségkárosító hatású az emberi szervezetre.

Az Európai Bizottság képviselője ismertette a dioxin botrány részleteit.

Németország múlt év végén, az Unió gyorstájékoztatási rendszerén keresztül tájékoztatta a Bizottságot a fertőzés kirobbanásáról, amelyről a tagállamok is azonnal értesültek.  Unión kívüli országokba fertőzött takarmány vagy fertőzött állati termék nem került.

A bezárt gazdaságok termékeiket, a megfelelő tesztek nélkül, nem értékesíthették. Az eredmények ismerete után a gazdaságok többségét feloldották az ellenőrzés alól, január végén még körülbelül 700 telepet érint a korlátozás. A német hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat, de hivatalos eredményt még nem közöltek. Felmerült az emberi mulasztás lehetősége is, azonban mivel a vizsgált esetben 8 tételből 4 tétel volt fertőzött, véletlen hibáról nem beszélhetünk. A német hatóságok csalás megalapozott gyanújával nyomoznak, ami azonban még nem bizonyított.

Az Európai Bizottság a jelenlegi jogi eszközök tisztázása és a hasonló válságok elkerülése érdekében négy intézkedéscsomagot kíván bevezetni:

1. Az üzemek szigorúbb engedélyeztetése

Az egyszerű regisztráció helyett azok az üzemek, amelyek zsírral és zsírsavak feldolgozásával foglalkoznak, szigorú engedélyeztetési és tanúsítási eljárásra számíthatnak az illetékes hatóságok részéről.

2. A gyártási folyamat szétválasztása

Az ipari célú és takarmánycélú zsírt is gyártó üzemekben kétféle módon történhet a termelés elválasztása. Egyrészt fizikailag, így tilos lenne ugyanabban az üzemben a kétféle felhasználású zsír feldolgozása. A másik javaslat szerint egy olyan rendszert alakítanának ki, amellyel kiküszöbölhető lenne az emberi mulasztás lehetősége. (Például eltérő átmérőjű csövek használata az ipari és a takarmányozási célú zsír kezelésére.)

3. A dioxin kontroll javítása

Az intézkedés értelmében minden állati vagy növényi zsírt feldolgozó üzemben előre meghatározott gyakorisággal kötelezővé tennék a dioxin tesztek elvégzését.

4. A laboratóriumok bejelentési kötelezettsége

A tervezett intézkedés szerint a vizsgálatokat végző laboratóriumok és a vizsgálatot elrendelő magáncégek egyaránt bejelentési kötelezettséggel tartoznának a negatív eredmények tekintetében.

A Bizottság képviselője elmondta, hogy a fenti intézkedések bevezetésével az emberi mulasztás és a csalás lehetősége is jelentősen csökkenthető.

Varga Zsófia


Kép: savit keawtavee / FreeDigitalPhotos.net
 

xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés