Címlap Sajtóvisszhang Stop.hu: Morvai Krisztina esete a válogatott focistával


Stop.hu: Morvai Krisztina esete a válogatott focistával

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark

A Jobbik október 23-ai ünnepi nagygyűlésén szónokló Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője egy volt válogatott labdarúgó, a vasasos Izsó Ignác bátor mondatait idézte a nyolcvanas évek elejéről. A STOP a politikus állításával kapcsolatban megkérdezte a ma ügyvédként tevékenykedő veterán focistát.

Beszédében Morvai az 56-os hősöket párhuzamba állítva a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy "Gyurival" egy személyes és meglehetősen hosszú kitérőt tett annak érzékeltetésére, mit jelentett a bátor kiállás egykor, mit jelent ma.

Valamikor a nyolcvanas években joghallgató társaival Morvai gyakran beszélgetett arról, magyarázható-e, megérthető-e, ha valaki szerepet vállal a pártállamban, például azzal, hogy belép a pártba, ne adj' isten besúgóvá válik. A szónok sorra vette a lehetséges indokokat, hogy mondjuk az illetőt megzsarolják, ha nem működik együtt a rendszerrel, kettétörik a karrierje, nem veszik fel a gyerekét egyetemre, esetleg le is csukják.

Morvai ezen a ponton úsztatta a képbe hajdani évfolyamtársát, a Vasas és a válogatott egykori középcsatárát, aki az egyetemisták vitájának egy bizonyos pontján állítólag azt találta mondani: ha tarkójához emelnének egy pisztolycsövet, és azt mondanák neki, hogy legyen párttag, különben meghúzzák a ravaszt, hívő emberként azt mondaná, hogy lőjenek. "Egy gyereknek még apa nélkül is jobb, mint egy áruló apával" - vonta le az erkölcsi tanulságot a politikus.

Felhívtuk a ma már ügyvédként tevékenykedő Izsó Ignácot, aki elmondta, valóban volt részese a Morvai által említett beszélgetéseknek egyetemi évei alatt, a nyolcvanas évek elején, akkoriban gyakoriak voltak az ilyen disputák, de konkrétan tarkólövéses helyzet említésére nem emlékszik.

"Hívő katolikusként őszintén vallottam a hitéletemről" - mondja a volt focista, aki különösebben nincs fönnakadva azon, hogy Morvai vele példálózott, de az ellen sem lenne kifogása, ha történetesen egy szocialista politikus említené a beszédében, mivel "jó szándékkal viszonyulok mindenkihez, az illető irányultságától függetlenül. Szeretem az embereket".

Izsó nem tartja magát nagy hősnek, rendszerellenessége abban nyilvánult meg, hogy hívőként egy rózsafüzért akasztott autója visszapillantó tükrére, amit otthagyott azután is, mikor hozzátartozói jóakaratúan figyelmeztették: nem biztos, hogy a hatalmon lévőknek tetszik a hitvallása. Mindenesetre Izsónak sem a magánéletében, sem futballista és ügyvédi karrierjében nem okozott törést a vallásossága, rendszeres templomba járása.

"Csapatomban, a Vasasban is voltak, akik másként gondolkodtak, mint én, de sosem voltak ebből problémák" - idézi a múltat az ügyvéd. Pedig éppen Kádár János kedvenc csapatáról gondolná az ember, hogy különösen odafigyeltek a sportolók világnézeti megbízhatóságára, ám Izsó példája ennek az ellenkezőjéről árulkodik. (Ami nem jelenti azt, hogy másokat viszont nem hurcoltak meg.)

"Jobboldali értékrendet vallok, elfogadhatóbbnak tartom a mostani kurzust, mint a korábbit" - mondja az excsatár, különösen a nagyobb létszámú KDNP jelenlétét veszi jó néven. Egykori népszerűsége és jogi végzettsége ellenére azonban eddig csupán önkormányzati szinten próbálták a politikusok megkörnyékezni, de erről nem akar bővebben beszélni.

Az egykori hallgatótárssal, Morvai Krisztinával egyébként nem tartják a kapcsolatot, legutóbb néhány hónapja futottak össze a bíróságon, korrekt vele az ügyvéd viszonya, "már csak azért is, mert szintén lányai vannak, akárcsak nekem". Izsó azt tartja, egy hívő embernek minden körülmények között példát kell mutatnia, bármilyen rendszerben is kénytelen élni, erre tanította szülőfaluja plébánosa.

stop.hu

 

xvideis.cc spankbang.cc xxnx

Küldetésben

A 2009-es EP- választások után egy teljesen új hang kerülhetett az európai törvényhozásba a jobbikos képviselők megjelenésével. A filmből az Európai Parlamentben végzett munkámat, küzdelmemet ismerhetik meg kicsit közelebbről.

Megtekintés

A Budaházy-film

Ez a film, amelyet munkatársaimmal együtt készítettünk, Budaházy György harcait mutatja be az elmúlt nyolc év diktatúrája ellen. A filmből világos: sokaknak elemi érdeke, hogy Gyuri minél tovább börtönben - és "nyugton"- maradjon.

Megtekintés


Magyar Guantanamo?

Aligha gondolná valaki, hogy a XXI. században Magyarországon, egy EU-tagállamban ugyanolyan módszerekkel folytathatnak büntetőeljárásokat "másként gondolkodó" ellenzékiekkel - így Budaházy-ékkal - szemben, mint az ötvenes években.

Megtekintés