Halált okozhatnak-e a nagyüzemi „húsgyárak”? (Morvai felszólalása) - videóval

Nyomtatás
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkSatartlapvipstart.huBlogter.huDiggLinkter.huUrlGuru.huDel.icio.usGoogle bookmark


Mi az összefüggés a TBC, Hepatitis C, HIV fertőzés illetve más, súlyos fertőző betegségek és a nagyüzemi állattartás között? Látszólag semmi. Az Európai Parlament vitáján azonban kiderült, hogy igenis komoly összefüggés van, éspedig a következő: az Európai Unió elkötelezettje a globális szabadkereskedelemnek. Ennek részeként a világ minden tájáról hozunk be hústermékeket, továbbá az is tény, hogy az Európai Unió „növekedéspárti”, „hatékonyságpárti” gazdaságpolitikájának a mezőgazdaságban a nagyüzemek felelnek meg. Itt óriási mennyiségben tartják az állatokat, és a fertőzések közöttük villámgyorsan terjednek. A „megoldás”: az antibiotikumok igen kiterjedt használata. Márpedig - ahogy az Európai Parlament vitájából kiderül: az antibiotikum-túladagolás által okozott rezisztencia az egyik fő oka a fertőző betegségek okozta halálnak. Miért vagyunk mégis megszállottjai a nagyüzemi mezőgazdaságnak és a globális szabadkereskedelemnek? Miért eszünk olyan húst, amiről azt sem tudjuk, hogy honnan származik, ahelyett, hogy a helyi kisgazdákat támogatnánk? - erre volt kíváncsi Morvai Krisztina az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.